Musik på FOLKEGAARDEN 2025
Kayak
Fredag 6. juni kl. 18:15
”…En trio der vipper på kanten af det store gennembrud…” Skrev GAFFA i ”De bliver store i 2025” sektionen. POLITIKEN havde bandets ”Svært ikke at forsvinde” med på deres ”Årets 50 bedste sange” liste. SOUNDVENUE havde den samme sang med på deres ”Årets 20 bedste danske sange”. Sangen ”Stories” var Ugens Uundgåelige på P3. Og med EP’en ”Under Øjenlåg” på gaden 24. januar, ser 2025 ud til at stå i Kayaks tegn.
Det debuterende band Kayak har indtaget en plads på den danske popscene, der endnu ikke er fyldt ud. Konstellationen består af Eva Berghamar, Carl Magnus Olsen og Albert Odgaard – tre venner som skriver dansksproget indie-pop med den gode sangskrivning i centrum.
Lyden af Kayak er stor og teatralsk men samtidigt også intim og nedbarberet. Det er et univers indhyllet i synth-lag, luftige vokaler og eksperimenterende guitarroller, og her agerer Berghamars tekster anker for lytteren; med et insisterende nærvær italesættes de sværeste, største og mest modstridende følelser med et underspillet men dog direkte sprog. Med en nysgerrig tilgang til produktion bestræber bandet sig på at undersøge rammerne for deres egen genreforståelse - men under overfladen gemmer sig hele tiden en kærlighed til den gode, klassiske popsang.
Kayak vil udfordre den gængse pop-lytter. Men Kayak vil også gribe dig; midt i de følelser, du måske ikke vidste du havde - eller som du måske ikke vidste, at du ikke er alene om.
Øyunn
Fredag 6. juni kl. 20:00
”Årets Nybrud” ved Tivolis Jazzpris og ”Årets Nye Jazznavn 2024” ved DMA Jazz. Den nordiske jazzscene har fået en ny stjerne, der nedbryder siloer, udfordrer konventioner og skubber til musikkens grænser.
Trommeslager, sanger og rapper Øyunn brænder sig fast hos sit publikum med sine dynamiske grooves, ekspressive vokal og personlige tekster om relationer, håb, indre uro, tilhørighed og identitet. I november 2023 udgav hun debut-og konceptalbummet Aspects på det danske label Midnight Confessions. Det er indspillet live på Munchmuseet i Oslo og var oprindeligt et multikunstnerisk værk med film, performance og koncert. GAFFA kaldte albummet en kraftpræstation og gav det fem stjerner; “...I’m My Own”, der kunne lyde som et tidligt Björk-værk, der både er melodisk og aggressivt kaotisk på samme tid.”
Øyunn er sidenhen blevet hædret med Tivolis Jazzpris som’Årets Nybrud’ ”[...]for sin genrebrydende og unikke stemme som komponist, trommeslager og vokalist.” Ligesom hun vandt prisen som ’Årets Nye Jazznavn2024’ ved Danish Music Awards.
Øyunn har spillet og samarbejdet med artister som Nils Frahm, Efterklang og Guldimund, og skrevet musik til forestillinger ved Det Kongelige Teater, Nasjonaltheatret (NO) og Dansens Hus (NO). Som soloartist tager hun den alsidige baggrund med ind i sin musik, med autentisitet, fængende hooks, og eksperimentelle overgange. Den er engagerende og relaterbar, med en åben og markantlyd, spillet med stort musikalsk overskud. Øyunn trommer, rapper og synger live, og med sig har hun et band på bas, synth, kor og live-processering. Det er dynamisk og både hårdtslående og hudløst, introspektivt og kraftfuldt i en ufiltreret performance.
SPØKET I KØKET
Fredag d. 6. juni kl. 21:45
Fra alle kanter af Nordens Folkemusikscene samles denne supergruppe omkring den gode fest, den gode sang og den gamle musik. Glæd dig til at danse, feste og fejre musikkens samhørighed sammen med Spöket i Köket!
Køkkenspøgelset har gennem de sidste 10 år markeret sig som en ny urkraft på folkemusikscenen i Norden. Et svensk/dansk/belgisk folkfusion-bigband med et sjældent set festpotentiale, der trakterer både fine viser og fornemme polskaer lige så behændigt som brutale reels og en beskidt skottish. Musik fra nordiske og canadiske folkemusiktraditioner, samt egne numre i traditionel stil, alt arrangeret for Spøgelsets ypperlige besætning.
Der er sagt meget om Spøgelset: Gangstafolk, børnemusik for voksne m.m. og Bandet har i al sin alsidighed også spillet utallige koncerter rundt omkring i Norden og Europa, både på store folkfestivaler, pubber, natklubber, i haver, på caféer og i kirker. Ingen målgruppe har endnu været i stand til at sidde stille!
Det er ganske enkelt en lille katastrofoni af hjemmebrændt folkemusik i storformat. Det er lige så skrigende og uforsigtigt, som det er beroligende og afslappende, lige så voldsomt som det er blidt. Det er ti musikere, der spiller på tyve instrumenter og synger på fire sprog, hælen solidt plantet i traditionel musik, mens tæerne spreder sig ud i manouche-jazz, fusion, heavy metal og en stor portion avant-garde pop.
Et lounge/rave-folkband, og det eneste af sin slags!
UngKlang
Lørdag 7. juni kl. 18:15
En spontan balkonkoncert for Barack Obama der gik viralt, optrædener med blandt andre Kind mod Kind, JJ Paulo og Coco O, koncerter for hele Danmark fra Kvindernes Kampdag til Kongehuset. UngKlang tager kormusikken nye steder hen og hele vejen rundt!
UngKlang et vokalensemble bestående af 9 unge kvinder med fælles fortid i DR Pigekoret.
UngKlang har siden 2020 brugt deres klassisk trænede stemmer til at udfordre og bryde med forventningerne til, og forståelsen af, det udfoldelsesområde som vokalensembler normalvist arbejder indenfor. UngKlang afholder således både mere traditionelle korkoncerter men har blandt andet også sunget med etablerede danske artister, lavet eksperimenterende danseteater med SPRÆNG danseteater og givet et bud på en ny dansk nationalsang live i P3.
UngKlangs spændvidde og vilje til at udfordre det gængse er også én af årsagerne til, at UngKlang lykkes med at få kormusik til at ræsonnere hos en yngre målgruppe end hvad man traditionelt ser.
Josefine Opsahl
Lørdag d. 7. juni kl. 20:00
“Josefine Opsahl har som få i sin generation formået at skabe sin egen originale lyd.” Sådan sagde HM Kong Frederik 10. da han i 2022 overrakte Josefine Opsahl Kronprinsparrets Stjernedryspris. Glæd di til at blive løftet ind i et lydunivers, hvor tid og tidløshed, instrument og menneske, akustisk og elektronisk, jord og himmel, intimt og kosmisk smelter sammen i et vibrerende nu.
Den prisvindende og internationalt anerkendte cellist og komponists glødende musikalitet og dramatiske performances har taget publikum med storm. Josefine Opsahl har udgivet anmelderroste albums, turneret i hele verden og vundet priser for sit innovative kunstnerskab, originale udtryk og sublime musikalitet. Hun turnerer i 2025 i Europa og USA med sit næste soloalbum ‘CYTROPIA’, der udkommer hos det tyske pladeselskab Neue Meister i januar 2025, og koncerten til FOLKEGAARDEN, bliver én af få muligheder for at opleve hende i Danmark.
CYTROPIA er en hyldest til synteser mellem epoker, udtryk, menneske og maskine, analogt og ambient; et manifest for troen på fremtid, fremdrift, innovation, menneskets skaberkraft og kreativitet. I spændingsfeltet mellem den klassiske musiktradition og nutidens klange, skaber hun musik, der både er smuk og rå, rytmisk og ambient, menneskelig og kosmisk. Virtuost lader hun udtryk og epoker smelte sammen når hun slipper fantasien løs mellem den akustiske og elektroniske verden, og med sin cello som eneste instrument på scenen, lader klangene rejse sig til nye, berusende højder.
Allerede i en ung alder har hun etableret sig som en toneangivende komponist og unik performer på den internationale musikscene. Hun har skrevet prisbelønnede og samtidsrelevante operaer, symfoniske værker og musik til ballet. Hun har det seneste år, haft premiere på sin Reumertnominerede og anmelderroste ensomhedsopera ‘HJEM’ i Vridsløselille Fængsel (Copenhagen Opera Festival), debut med Den Kongelige Ballet på Gamle Scene på Det Kongelige Teater, urpremiere på sit nyeste symfoniske værk i Elbphilharmonie i Hamborg (DE) samt på The Metropolitan Museum of Art i New York (US).
★★★★★ GAFFA : “Josefine Opsahl har skabt et meget stærkt værk (…) som ikke bare virker vedkommende, men som formerligt kryber ind under huden på publikum”
- Ivan Rod om Josefine Opsahl’s totalopera HJEM
DREAMERS CIRCUS
Lørdag 7. juni kl. 21:45
Er der et mere ambitiøst og opfindsomt akustisk band i den nordiske musikalske sfære end Dreamers’ Circus? Det internationalt anerkendte ensemble, der har slået deres status fast som en af folkemusikkens absolutte supergrupper, og traditionsmusikkens mest innovative fornyere, gæster FOLKEGAARDEN til en unik optræden i kølvandet på udgivelsen af deres 2025 album ”Handed On”.
Trioen blev dannet efter en live jam session i København tilbage i 2009, og den talentfulde trios sound er baseret på virtuos og brændende musikalsk evne på tværs af en række instrumenter herunder violin, harmonika, klaver og cittern. De udforsker utrætteligt nye udfordringer både for sig selv og deres publikum, og Dreamers’ Circus trækker på deres solide baggrunde i traditionel og rootsmusik til at præsentere en genre-udvidende sammensmeltning af folkemusikkens følsomhed, jazzens improvisation og den klassiske musiks kompleksitet, der udtrykkes gennem en åbenhed overfor populære musikalske indflydelser. Resultatet er en musik, der afgjort er moderne samt rytmisk og melodisk fængslende.
Pianisten og harmonikaspilleren Nikolaj Busk har en baggrund i folkemusik, men hans evne til at optræde og arrangere har gjort ham stærkt efterspurgt også indenfor popmusik og jazz.
Violinisten Rune Tonsgaard Sørensen voksede ganske vist op i en familie, der elskede folkemusik, men viste sig at være fænomenalt talentfuld indenfor klassisk musik, og allerede da han var i starten af tyverne, var han koncertmester for Copenhagen Phil.
Svenskfødte Ale Carr kommer også fra en folkemusik-familie, og hans rytmiske citternspil understøtter bandets generelle sound. Siden de blev dannet har de stadfæstet sig selv blandt Danmarks førende ensembler, hvilket fremgår af deres anerkendelse fra Statens Kunstfond som ”Special Ensemble”.
Et travlt turnéprogram i Europa, USA og Japan har vist Dreamers’ Circus fremtræde som internationale musiske ambassadører for nordisk og dansk musik. En koncert med Dreamers’ Circus er din chance til at fange et band, hvis optræden afspejler de elementer, der antydes af navnet – magi, leg, akrobatisk kreativitet, sjov, færdigheder og fantasi.
”De er i verdensklasse. Nu har verden brug for at høre dem.”- Chris Nickson, SingOut!
“Dreamers' Circus gør for nordisk folkemusik, hvad Astor Piazolla og tango nuevo gjorde for argentinsk folkemusik.”– Kim Skotte, Politiken
”Karisma, talent og en stærk præstation på scenen.”– Songlines
VERONIKA RUD
Søndag d. 8. juni kl. 18:15
En ny generation af jazztalenter vælter i disse år frem fra alle hjørner af Danmark, og varsler en strålende fremtid for genren. Fra denne generation vokser en ny stjerne på den danske jazzscene stille og stødt – tag godt i mod Veronika Rud!
Veronika Rud er en sangerinde og komponist fra Aarhus, som har markeret sig med sin debut-EP ‘Mens Jeg Venter’ der bl.a har vakt stor opmærksomhed på P8 JAZZ.
Hun inviterer lytterne ind i et stemningsfuldt musikalsk univers, hvor der deles ud af det indre liv med ærlighed og nærvær. Med stor kærlighed for musikalske traditioner, fyldt med elementer fra den moderne, nordiske jazzscene, R’n’b og folkmusik, banes vejen for musikkens helt egen dagsorden.
I et sameksisterende varmt og køligt klangunivers, fusioneres der mellem det bløde og energiske udtryk og gennem nysgerrige improvisationer og legesyge rytmer mindes man om traditionelle jazzscene, mens nye musikalske forbindelser opstår. Veronikas musik tager lytteren med på en rejse, der forhåbenligt kan røre og forbinde mennesker på tværs af forskellige baggrunde og oplevelser!
Hvalfugl
Søndag 8. juni kl. 20:00
Dirrende musikalsk nærvær, ambiente klange og stærke melodier går op i en højere enhed når trioen Hvalfugl indtager scenen. Med deres gribende instrumentale udtryk har den aarhusianske trio Hvalfugl begejstret både publikum og anmeldere, siden de udsendte deres debutalbum By i 2017. Siden da har de raffineret deres sfæriske og drømmende lyd og er netop aktuelle med deres nyeste udgivelse Sagte Forbi fra september 2024.
Musikalsk er Hvalfugl svære at sætte i bås, da deres musik frit bevæger sig gennem inspirationer fra hele genrelandskabet i en forening af organisk og akustisk sammenspil, drømmende ambient, minimalistiske forløb og smukke melodier, der langsomt folder sig ud for lytteren. Netop den fine balance mellem den varme, akustiske lyd og de diskrete brug af effekter er med til at åbne nye rum i musikken og skaber et distinkt udtryk, på én gang intimt og majestætisk.
Jonathan Fjord Bredholts elegante klaverfigurer og sfæriske klangflader spillet på harmonium flettes sammen med Jeppe Lavsens krystallinske guitartemaer og Anders Juel Bomholts vuggende kontrabas på en måde, der skaber både enhed og stor detaljerigdom.
Det er samtidig musik, som skaber rum til lytterens egne indre billeder, hvad end man lader sig rive med af de stærke melodiske tråde eller synker ned i de dybe, ambiente lag. Den kombination er også med til at gøre Hvalfugl til en sjældent engagerende live oplevelse, hvor trioen formår at flette de enkelte kompositioner sammen i helstøbte forløb, som inviterer publikum ind i et univers af sublim skønhed og vibrerende energi.
Hvalfugl modtog i maj en 6-stjernet anmeldelse for deres koncert til SPOT festival 2024.
Akabanga
Søndag d. 8. juni kl. 21:45
Akabanga er et dynamisk ensemble med dybtgående viden om de forskellige rytmer fra Vest- og Østafrika, der blander lyden fra rige traditioner, mens de frygtløst indarbejder alverdens påvirkninger. Lad dig rive med af euforien og den musikalske ekstase i Akabangas blanding af hypnotiserende beats, bombastiske melodier og global klubmusik.
Ved at omfavne deres nysgerrighed i rytmernes dybder, guider Akabanga dig gennem lande af lyde, melodier og harmonier, der passer både til den ivrige lytter og de entusiastiske dansere. Dybt forankret i den afrikanske diasporas nye strømninger og rytmer, udfordrer Akabanga grænserne for moderne beatmusik. Med deres vedvarende nysgerrighed og brændende ønske om at skabe ren ekstase, trækker Akabanga inspiration fra forskellige gadefester verden over.
Akabanga består af Jakob De Place (Total Hip Replacement, AySay, Jeremy Troy m.fl.) Justo Gambula (Athletic Progression, Klumben og Raske Penge m.fl.) og Mikas Bøgh (Faratuben m.fl.), og har du befundet blandt publikum til trioens koncerter på enten A-Huset eller Det Turkise Telt til de sidste to udgaver af SPOT Festival, så er de koncerter højest sandsynligt endt med at være et af dine absolutte højdepunkter!
"Akabanga bevægede sig ubesværet mellem hypnotiserende jazz, blød psykedelisk rock, syrede voice-cutups og gedigen techno med afro-asiatiske, bombastiske melodier i vilde udbrud af ekstase. Tid og sted blev væk, der var kun ren eufori" - Undertoner (6/6)
Du behøver absolut ikke at kende musikken for at blive revet med af Akabangas musikalske univers, for uanset om det er baila funk, gqom eller balani, blander de det sammen til deres helt egen unikke og originale klubmusik, der giver stof til sjældne og vanvittigt energiske live-optrædener.